Какво представлява аеропониката?

Какво представлява аеропониката?

Много хора се чудят защо да избират аеропонна система пред хидропонната или традиционното земеделие. Едно от основните предимства на аеропониката е това можете да отглеждате растенията бързо.

Аквапониката и хидропониката са добре познати иновативни селскостопански технологии и продукти, но аеропониката е по-малко известна. Тя залага на отглеждането на растения във въздух или мъгла, без използване на почва или вода. При аеропониката корените на растението се простират във въздуха и хранителният разтвор се прилага директно върху корените, давайки на растенията точно това, от което се нуждаят.

Например, специалистите от OnePointOne изграждат пространство за аеропоника във вертикална равнина, за да спестят място, вода и ръчен труд на стопаните. С тяхната технология за отглеждане се използва 99 процента по-малко вода, докато се засаждат 250 пъти повече растения върху акър (4 декара).

Технологията е 100 процента без пестициди и хербициди и разполага с хиперспектрални изображения с висока разделителна способност, за да анализира качеството на растенията на молекулярно ниво.

Тази система е част от т.нар. интелигентно земеделие, което ще бъде във фокуса на събитията и през 2024 година, защото то представлява концепция, която внедрява технологии като Интернет на нещата (IoT), компютърно зрение и изкуствен интелект (AI) в земеделието.

Роботи и дронове вече заменят традиционните селскостопански операции като прибиране на реколтата, унищожаване на плевели, поливане и внасяне на тор за културите.

Изображенията от дронове и сателити, съчетани с технологията за глобална система за позициониране (GPS) пък осигуряват изглед на полето с висока разделителна способност и специфично местоположение.

Освен това IoT устройствата, захранвани от сензорна технология, събират полеви данни в реално време, което позволява на фермерите да вземат решения, базирани на данни.

В заключение може да обобщим, че широкото приемане на прецизното земеделие и отглеждането на закрито през последните години дават все по-голяма увереност пред предизвикателствата, свързани с  изхранването и оцеляването на човешкият вид.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани