Къде са истинските проблеми?

Къде са истинските проблеми?

В последните дни световните пазари остават тревожни към логистиката и транспорта на зърно. Докато усилията бяха насочени към справяне с щетите, нанесени от COVID-19 се появиха и военните конфликти, които затрудняват движението в Черно и Червено море.

За бизнес с нисък марж като зърнената индустрия, тази перфектна буря от проблеми прави достигането на финансовите цели все по-трудна задача.

Но политическите и регулаторни въпроси всъщност създават истинските проблеми за износителите на зърно. Например, правителството на САЩ наскоро разкри план за 1 милиард долара, който ще проучи потенциалното нарушаване на язовирната система на Колумбия и Снейк Ривър в северозападната част на Тихия океан, за да се справи с намаляването на сьомгата.

Ако този план бъде приет, той на практика ще затвори третия по големина експортен коридор за зърнени и маслодайни в света. Търговците на зърно, принудени да намерят по-скъпи, алтернативни маршрути за износ, няма да имат друг избор, освен да прехвърлят добавената цена на своите клиенти.

Индексът на IGC Grains and Oilseeds Freight Index се повиши с 19% на годишна база през декември. Подиндексите на Аржентина, Австралия, Европа, САЩ, Черно море и Бразилия също отчитат големи повишения.

Тези цифри дойдоха най-вече през четвъртото тримесечие и вероятно ще продължат през цялата 2024 г. Една от причините за това увеличение е търсенето на кораби за насипни товари, надвишаващо предлагането, но сушата и военните конфликти, възпрепятстващи търговията със зърно по море, също са част от уравнението.

Проучванията установяват, че продоволствената несигурност е по-скоро политически, отколкото проблем с доставките. Това със сигурност е актуално и през 2024 г., тъй като конфликтите и погрешната политика възпрепятстват борбата с глада, включително способността да се транспортира зърно по навременен, ефективен и в крайна сметка по-евтин начин.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани