Франция пази фермерите със закон

Франция пази фермерите със закон
Френският парламент прие закон за защита на фермерите от оплаквания на съседи относно шум или воня от селскостопански дейности, за да спре "злоупотребяващите" съдебни дела от бивши граждани, закупили къщи в провинцията.

Законопроектът, предложен от депутата от управляващото мнозинство Никол Льо Пей и подкрепен от центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, беше одобрен със 78 гласа срещу 12 през нощта в понеделник и сега предстои да бъде приет в Сената.

„Този закон ще сложи край на злоупотребяващите съдебни дела срещу фермери, които не вършат нищо друго освен работата си - хранят ни. Това е предложение е проява на здрав разум, добре е за страната“, каза министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в интервю по темата, пред France24.

Френски депутати отдавна показват загриженост към фермерите, влиятелен сектор, който Париж пренебрегва на свой риск.

Страната има история на конфликтите между бивши градски жители, които купуват провинциални имоти и след това се оплакват от пеене на петли, лай на кучета, шум от селскостопански машини или миризма на тор.

BFM TV съобщи, че близо 500 фермери в момента са изправени пред съдебни дела от съседи, които се оплакват от шума или миризмите, излъчвани от техните ферми.

През 2019 г. в случай, който привлече вниманието на международните медии, съд постанови, че петел на име Морис може да продължи да пее на зазоряване, въпреки оплакванията от съседи в малко село край атлантическото крайбрежие на Франция.

Франция вече има законодателство, въведено през 2021 г., за защита на „сетивното наследство на френската провинция“, но новият закон има за цел да предостави повече защита на съществуващите ферми от новопристигнали жители в района.

„Горд съм, че подкрепям тези, които работят в нашите полета. Сега ще се боря за нашите права и пред Сената“, каза заместник-председателят на фермерския съюз FNSEA Люк Смесърт.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани