Търговия със зърно - фючърс срещу форуърд

Търговия със зърно - фючърс срещу форуърд

Климата, политиката и променящите се нужди на потребителите допринасят за търсенето и предлагането на стоки като пшеница, царевица и други. Промените в тях влияят значително на пазара на селскостопански стоки и начина на търговия със зърно е от ключово значение за управлението на тези ценови колебания и осигуряването на глобални еталонни цени.

Фючърсните договори за зърно и форуърдните договори за зърно са подобни по това, че и двата позволяват на купувачите и продавачите да се споразумеят за цена на определено количество зърно с бъдеща дата. Има обаче няколко основни разлики между двете.

Първо, фючърсните договори за зърно са стандартизирани договори, търгувани на организирани борси. Те имат фиксирано количество, качество и стандартна дата на доставка до определено местоположение.

От друга страна, форуърдните договори за зърно обикновено са персонализирани договори, договаряни директно между купувачи и продавачи. Това позволява на всяка от страните да бъде по-гъвкава по отношение на количеството, качеството и условията за доставка.

Фючърсните договори за зърно се търгуват на организирани борси, което ги прави високо ликвидни. За разлика от тях, форуърдните договори за зърно, обикновено са двустранни между две страни. Това може да направи почти невъзможно ликвидирането или прехвърлянето на собствеността на трета страна, която желае да се съгласи с всички персонализирани условия.

Тази стандартизация може не винаги да е лоша за купувача. Докато фючърсните договори обикновено изискват от участниците да обявят определен марж за покриване на потенциални загуби, форуърдните договори за зърно може да не изискват това. Вместо това двете страни могат да излязат с конкретно споразумение за кредит.

И накрая, фючърсните договори за зърно обикновено се уреждат в брой. Рядко се случва физическа доставка на зърно по фючърсен договор. Междувременно форуърдните договори за зърно често включват физическа доставка на зърното, което може да създаде допълнителни логистични и финансови рискове. Това създава много нишов тип договор, който трябва да обмислят само онези, които желаят да доставят или получават зърно.

Като цяло, хеджирането с фючърси може да помогне на бъдещия купувач или продавач на зърно, защото може да им помогне да се предпазят от неблагоприятни движения на цените.

Хеджирането с фючърси може да помогне за определяне на приблизителен ценови диапазон месеци преди реалната физическа покупка или продажба.

Това е възможно, защото паричните и фючърсните пазари са склонни да се движат в тандем и печалбите на един пазар биха могли да компенсират загубите на друг.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани