Времето редуцира зърнената реколта в Казахстан

Времето редуцира зърнената реколта в Казахстан

Сушата през юни, последвана от прекомерни валежи през есента на 2023 г. в основния северен район на Казахстан за отглеждане на зърно, се очаква сериозно да намали производството на пшеница и ечемик в страната през пазарната 2023-24 година, според Службата за чуждестранно земеделие (FAS) на Министерството на САЩ Селско стопанство.

В своя доклад от 28 февруари, Глобалната информационна мрежа за земеделие (GAIN) намали прогнозата си за реколтата от пшеница за 2023-24 г. за централноазиатската нация до 12,1 милиона тона, което е с 26% по-малко от 16,4 милиона тона от предходната година. Производството на ечемик се прогнозира на 2,6 милиона тона, спад от 20% от 3,3 милиона тона.

„Качеството на пшеницата и ечемика се съобщава като значително компрометирано, което води до излишък на фуражно зърно“, казват от FAS. „Докато силната конкуренция от страна на Русия и по-ниското качество повлияха негативно върху износа на пшеница от Казахстан, износът на ечемик беше подкрепен от силното търсене на фуражи от пазара в Китай.“

Според представители на индустрията, само 21% от пшеницата в Казахстан от текущата година се квалифицира като хлебна, 29% се квалифицира като фуражна а останалата остава за момента некласифицирана. Качеството на ечемика също беше влошено от времето и тестването показа по-високо от нормалното наличие на микотоксини и афлатоксини.

От септември до ноември през пазарната 2023-24 година Казахстан е изнесъл 2,1 милиона тона пшеница и пшенично брашно, което е спад от 20% спрямо същия период преди година. Узбекистан, Афганистан и Таджикистан остават първите три купувачи.

Въз основа на по-ниското производство на пшеница и силното търсене от страна на Китай на качествена пшеница за фураж, FAS оценява износа на пшеница и пшенично брашно за 2023-24 г. на 10 милиона тона, което е увеличение с 500 000 тона на годишна база. Износът на ечемик се очаква да достигне 1 милион тона, което е със 125 000 тона повече от миналата година.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани