Нови данни за производството зад океана

Нови данни за производството зад океана

В последно време световните анализатори обръщат голямо влияние върху времето в Южна Америка, което според тях ще бъде ключов фактор за световните пазари на царевица и маслодайни. Какви са настоящите очаквания и какви ще бъдат потенциалните рискове напред?

След екстремната суша през миналия сезон в Аржентина, реколтата от царевица в страната през 2023/24 г. се очаква да нарасне значително. В последните прогнози на USDA за световно предлагане и търсене на селскостопански продукти (WASDE), аржентинското производство на царевица този сезон е фиксирано на 55 млн. тона, което е ръст от 57% спрямо годината и 15% спрямо средното за пет години.

Зърнената борса в Буенос Айрес е още по-оптимистично, съобщавайки за 56,5 млн. тона, което е с 66% повече от нейната оценка от 34 млн. тона за 2022/23 г. Към 21 февруари 28% от реколтата от царевица беше оценена в добро/отлично състояние, в сравнение със само 9% година по-рано. Въпреки това, сушата все още остава проблем за някои части от Аржентина, като добивите от по-късно засятата царевица вероятно ще бъдат засегнати.

В Бразилия, USDA прогнозира производството на царевица за този сезон от 124 млн. тона, което е спад от 9% спрямо годината, но с 14% повече от средната стойност за пет години.

Прогнозите обаче са променливи, като Conab оценява общото производство на царевица в Бразилия на около 114 млн. тона, което е спад от 14% спрямо годината. Тези прогнози бяха направени в началото на месеца, но динамиката в климатичните, вегетационните и политическите събития могат да доведат до ревизии в предстоящите прогнози.

 

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани