Какво се случва с украинският износ?

Какво се случва с украинският износ?

Украйна е изнесла почти 4,7 милиона тона зърно досега този месец, почти същия обем като през същия период на миналата година, показват данни на министерството на земеделието в понеделник.

Износът на зърно от Украйна през пазарния сезон 2023/24 юли-юни досега е спаднал до около 28,6 милиона тона от 31,8 милиона година по-рано, показват данните.

Износът включва 11,3 млн. тона пшеница, 15,4 млн. тона царевица и 1,6 млн. тона ечемик.

Украйна традиционно изнася по-голямата част от зърното си през своите дълбоководни черноморски пристанища.

Украинското правителство очаква реколта от 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни семена през 2023 г., с излишък за износ за 2023/24 г. от около 50 милиона тона.

Въпреки успеха на Украйна в организирането на износа, напредъкът, в осигуряването на западната част на Черно море, може да бъде обърнат, ако Съединените щати скоро не предоставят повече оръжия, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в ново интервю.

След две години финансиране на отбраната на Украйна, ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ блокира пакет от 60 милиарда долара помощ за Киев, присъединявайки се към позицията на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.

Според украински медии, прекъсването на финансирането ще засегне фронтовите линии в Украйна. В интервю за CNN, Зеленски пък каза, че морският коридор също ще бъде изложен на риск, ако помощта не бъде възстановена скоро.

„Мисля, че маршрутът ще бъде затворен. За да го защитим, става дума за някои боеприпаси, малко противовъздушна отбрана и някои други системи“, каза той.

Бизнес 2/3

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани