Световните котировки остават колебливи

Световните котировки остават колебливи

Фючърсите на пшеницата в Чикаго паднаха в сряда до нови договорни дъна, а тези на соята и царевицата останаха слабо променени, тъй като всички участници остават в очакване на доклада на правителството на САЩ за световната реколта и данните за производството в Южна Америка.

Царевицата се възстанови от собственото си тригодишно дъно миналия месец, но големите обеми зад океана, плюс конкуренцията от страна на украинската царевица за Китай, ограничиха печалбите.

По-слабият долар и по-високите нива на суровия петрол оказаха известна подкрепа при зърнените храни, въпреки че инвеститорите остават в очакване на изводите, които ще бъдат направени пред Конгреса на САЩ от ръководителя на Федералния резерв на САЩ.

Фючърсите на пшеницата в световен мащаб бяха провалени през последните седмици от падащите цени в Русия, а резултатите, отчетени от търговците при търга на Алжир във вторник, подчертаха силната експортна конкуренция.

„В Европа, конкурентният натиск от черноморската пшеница тласка цените надолу, което от своя страна повлича и пшеницата в САЩ“, коментират от консултантската компания Agritel.

Смята се, че държавната агенция по зърното на Алжир (OAIC) е закупила около 870 000 до 900 000 тона пшеница с незадължителен произход на цена от 227 до 228 долара за тон CIF, казаха европейски търговци, които най-вероятно ще бъдат доставени от региона на Черно море.

„Логично е Алжир да купува много при тези ниски цени, но покупката изненада пазара, защото изглежда, че търговците са имали по-големи от очакваните количества за продажба“, каза европейски търговец.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани