Русия обяви рекорд в експорта

Русия обяви рекорд в експорта

Русия стана четвъртата страна в света по износ на селскостопански продукти с приходи, достигащи 43,5 милиарда долара.

"Станахме четвъртата страна в света по износ на селскостопански продукти и първата страна в света по отношение на пшеница. Приходите от износ достигнаха 43,5 милиарда долара. Обемът се увеличи 30 пъти - не просто с някакъв процент“, каза президентът Владимир Путин.

"Ако през 2000 г. бяха казали, че ще имаме 43,5 млрд. приходи от износ, никой нямаше да повярва, това изглеждаше като някаква фантазия. Но това са реалностите днес", подчерта Путин.

Той припомни, че през 2022 г. са изнесени 157 млн. тона зърно, а през 2023 г. - 147 млн. тона. Според него руският износ на зърно може да достигне до 65 милиона тона през селскостопанската 2023-2024 година.

Президентът увери, че ще подкрепи всяко решение на правителството за цените на дизеловото гориво, за да отговори на нуждите на земеделските производители през тази година. „Такова решение трябва да бъде взето своевременно“, каза Путин.

Той смята, че Русия вече почти не зависи от вноса на храни. „Толкова много се постигна в агроиндустриалния сектор през последните години. Зависимостта от внос през 2000 г. беше почти към всички основни компоненти и направления по отношение на осигуряването на страната с храни. Такава зависимост реално в момента не съществува“, добави държавният глава.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани