Нови дискусии около износа на Украйна

Нови дискусии около износа на Украйна

Решението на Търговската комисия към Европейския парламент да одобри предложението на Европейската комисия за удължаване на спирането на митата и квотите за внос на украински селскостопански продукти до юни 2025 г. разпали страстите с нова сила.

Недоволството на фермерите в Европа се засилва, а Украйна показа, че е склонна на компромис, ако се изпълнят определени условия.

„Украйна е готова да приеме временни търговски ограничения с ЕС, при условие че блокът наложи забрана върху вноса на руско зърно“, каза украинският министър на търговията Тарас Качка пред Financial Times.

Докато европейските фермери протестират срещу това, че ЕС либерализира търговията с Украйна, Киев каза, че ще се съгласи с нови ограничения върху вноса на украински селскостопански продукти, ако ЕС забрани износа на руски селскостопански продукти, които все още достигат до блока през Беларус и балтийските страни.

В Полша, редица политически формации разбират проблемите на фермерите и застават твърдо зад тях.

„Ние (Полша) не можем да унищожим икономиката си, за да помогнем на Украйна“, каза лидерът на дясната „Конфедерация“, като добави, че повечето храни в Украйна се произвеждат от огромни земеделски стопанства, които „нямат много общо с обикновените украинци и случващото се на фронта.

„Киев трябва да разбере някои факти“, каза Анджей Даниелак от Полския съюз на и производителите наскоро пред Euractiv Полша. „Структурата на стопанствата в Европейския съюз е напълно различна от тази на Украйна, като системата на ЕС исторически се основава на сравнително малки стопанства“.

„Украйна не може да изисква неограничен достъп до пазарите на ЕС, защото това широкомащабно земеделие ще унищожи европейското земеделие“, добави Даниелак. „И има много компании в Полша, които са много нетърпеливи да се възползват от възможността да забогатеят бързо от това.“

Украйна смята, че протестите на полските фермери са провокирани от Русия, обвинение, повторено от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис. Киев обвини Москва за „нападението“, извършено от полски фермери срещу влак, превозващ украинско зърно миналия месец. Тогава вагон се преобърна, разсипвайки част от товара си.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани