Зърнена ретроспекция на войната

Зърнена ретроспекция на войната

С наближаването на втората годишнина от войната в Украйна, излезе нова изследователска статия за дългосрочното въздействие на войната върху глобалните цени на пшеницата и реакциите на пазара, която представя една интересна картина.

Проучването на изследователи от Университета на Илинойс и Техническия университет в Тексас, установи, че въпреки първоначалния скок при цените през първите няколко месеца след инвазията, те спадат рязко до днес, тъй като други страни-производители на пшеница са компенсирали намаленото производство и износ от Украйна.

Уилям Ридли, асистент в Катедрата по селско стопанство и икономика на потребителите в Илинойс и съавтор в изследването, казва, че той, както много други е вярвал в седмиците след началото на войната, че цените ще скочат и ще останат относително високи в обозримо бъдеще.

„Но цените бързо се понижиха, когато стана ясно, че други износители на пшеница могат да запълнят празнината. В началото на войната, преди 23 месеца цената на пшеницата на световния пазар се увеличи с 27%, главно поради спекулативни покупки, но в последствие се срина и сега е едва с 2% повече от стойността си преди инвазията“.

„По времето, когато Украйна не успяваше да изнесе много пшеница от черноморските си пристанища, бързо се включиха други износители, като САЩ, Австралия и Канада, които успяха да компенсират необходимите количества на пазара.“

За сезон 2023-24, който продължава от юли до юни, Службата за чуждестранно земеделие на Министерството на земеделието на САЩ прогнозира 8% годишно увеличение на износа на царевица до 29,2 милиона тона, 3% увеличение на износа на пшеница, за 17,7 милиона тона, 22% увеличение на износа на ечемик до 3,3 милиона тона и близо 10-кратно увеличение на износа на ръж до 170 000 тона. Въпреки това, тези количества са доста под износа на предвоенна Украйна, която традиционно беше в топ 10 производители и износители на пшеница и царевица.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани