Русия засилва износа през железниците

Русия засилва износа през железниците

Доставките с влак на руска продукция може да нараснат с 5% през 2024 г., водени от по-високите количества за износ, които страната е предвидила през този сезон, каза управляващият директор на оператора Русагротранс Алексей Барбариуш на конференцията Russian Elevators 2024.

„През 2023 г. железопътните превози на селскостопанска продукция възлязоха на повече от 38 млн. тона, срещу 31 млн. тона през 2022 г. Очакваме през 2024 г. превозваният обем да бъде над 40 млн. тона, главно поради нарастването на експортните количества“, каза Барбариуш.

„Наред с ръста на товарната база на фона на рекордна реколта, очакваме да има акцент и върху пренасочването на товарните потоци, които преди са отивали към страните-членки на Европейския съюз на юг и на изток. В последно време се наблюдава увеличаване на превоза на специални товари към южните и централните райони, както и ръст на железопътния пътнически трафик в условията на затваряне на някои летища в южните райони“, добави той.

В последно време логистиката по море се оказа предизвикателство за много страни по света, включително и за Русия. И ако хутите представляват проблем за транспорта в Червено море, то Кремъл трябва да се справя със санкциите, наложени от ЕС заради войната в Украйна.

 „Повече от 96 000 тона руски торове продължават да се държат незаконно в латвийски, естонски и белгийски пристанища. Освобождаването и прехвърлянето им трябва да се извърши в рамките на усилията за изпълнение на меморандума Русия-ООН за нормализиране на вътрешния износ на селскостопански продукти, но към момента остават единствените (и безрезултатни) мерки на Запада по прилагането на споразумението за 18 месеца от подписването му“, каза началникът на отдела за Африка на руското външно министерство Всеволод Ткаченко.

Все пак, износът по море за Русия тече със задоволително темпо. Преди дни, от  руският съюз на износителите на зърно съобщиха, че Иран се е присъединил към петте най-големи вносители на зърно от Русия.

Това потвърди и ръководителят на Зърнения съюз на Иран Каве Заргаран в интервю за агенция ILNA. „Между 2,5 до 3 милиона тона зърно от Русия традиционно влизат в страната ни през северните пристанища“, каза Заргаран. „Отглеждането на много зърнени култури в Иран не е осъществимо поради сухия климат и техният внос е предпочитан вариант за нас“, завърши той.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани