Новите седмични мита в Русия

Новите седмични мита в Русия

Москва обяви, че мито върху износа на пшеница ще бъде повишено до 4058,9 рубли (44,56 долара) за тон от 14 февруари 2024 г., по данни на земеделското министерство.

Митото за ечемика ще бъде 219,5 рубли (2,41 долара) за тон, а това за царевицата ще бъде 2278,7 рубли (25,03 долара) за тон.

Ставката на експортното мито за пшеницата е изчислена при индикативна цена от 251,1 долара за тон, за ечемика - 178,3 долара за тон, за царевицата - 210,7 долара за тон.

Както вече информирахме, Кремъл продължава с усилията и разговорите с ООН за премахване на пречките пред селскостопанския износ. Въпреки това, страната не престава да се хвали с експортната си дейност.

„От 2020 г. Русия запазва статута си на нетен износител на селскостопански продукти и е надежден партньор за много страни“, каза в петък министърът на земеделието на Русия Дмитрий Патрушев.

„Увеличаването на производството не само ни позволи да задоволим напълно собствените си нужди, но ролята на Русия на международните пазари се промени драматично. От 2020 г. Русия е нетен износител на селскостопански продукти. Много от нашите партньори, много държави, смятат Русия за много надежден партньор, който постоянно изпълнява всички договорености в рамките на поетите ангажименти“, добави той.

„Преди две десетилетия нашите продукти бяха закупувани предимно от страните от ОНД, а сега доставяме значителни количества в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Трябва да се отбележи, че сега Русия е голям и стабилен доставчик на глобалния пазар за широка гама земеделски продукти“, каза министърът.

Според Патрушев, Русия е на второ място в света по доставки на зърно и бобови, на първо място по износ на пшеница и риба, на второ място по търговия със слънчогледово и рапично масло и на трето място по доставки на ечемик.

„Въпреки външния натиск, ние последователно подкрепяме продоволствената сигурност на редица страни и това остава, наред с други неща, един от основните ни приоритети“, завърши той.

На обратния полюс от продоволствената сигурност остават данните за нанесените разрушения. Почти 200 пристанищни инфраструктурни съоръжения в Украйна са били повредени след прекратяването на сделката за зърно през юли 2023 г., каза украинският вицепремиер и министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Министърът също така твърди, че страната му е успяла да транспортира над 22 милиона тона товари чрез "временни коридори", създадени в Черно море през август 2023 г.

Напиши коментар

Всички коментари минават през одобрение, преди да бъдат публикувани